torsdag den 9. januar 2025
Interview om Baltic Porter Day
torsdag den 12. december 2024
Herslev Bryghus - Stjernebryg (20 års jubilæumsudgave)
Det er ikke alt nyt, der er godt nyt, men det kan dælme være spændende, hvilken slags nyt det er!
Sådan har jeg det i hvert fald med jubilæumsudgaven af Stjernebryg, der i anledning af bryggeriets 20-års fødselsdag er blevet brygget i en mere potent udgave.
Den udgave er blevet lagt på fade og senere blandet med noget af den nye Højoktansstjernebryg, som ikke har været på fade.
Sådan hænger det i hvert fald sammen, hvis jeg husker historien ret.
Etiketten på jubilæumsudgaven er mangelfuld, når det gælder oplysninger. Ingen steder kan det f.eks. læses, hvilke fade der er blevet brugt.
Hvis du er ny hos Stovt, kan jeg fortælle, at Stjernebryg er min foretrukne juleøl. Jeg køber tre hvert år, sætter to i kælderen og henter to op fra tidligere årgange.
Det er en forrygende gemmeøl.
Ganske enkelt.
Og en forrygende øl.
Ganske enkelt.
Jubilæumsudgaven af Stjernebryg er på 10,8 %, hvor den normale udgave er på 9 %.
Hvis du er gammel nok, kan du måske huske, at den var på 8 % indtil for 7-8 år siden.
Jubilæumsudgaven er helt sikkert en øl, der lige skal stå et kvarter, hvis den bliver hentet direkte fra køleskabet. Serveret køleskabskold er den meget stram og boozy. Oplevelsen bliver mere elegant i takt med, at temperaturen stiger - altså, indtil den bliver for varm.
Det er en potent og meget fyldig øl, der smager brændt og karamelliseret.
Jeg kan ikke fange fadene. Det har jeg set, at andre har. Ud fra deres beskrivelser lyder det, som om der er brugt rødvinsfade. Det er der også tidligere blevet brugt til at fadlagre Stjernebryg på, så det ville give mening.
Normalt vil fadpræg give en rundere øl. Det er der ikke tale om her. Jubilæumsudgaven af Stjernebryg er et kraftværk. Den er ikke brutal, men den er massiv. Den er et egetræ blandt de spånplader, der udgør hovedparten af juleølsudvalget.
Kan du lide Stjernebryg, vil du nok også kunne lide denne udgave.
Hvis ikke, så nevermind.
Jubilæumsudgaven er også købt til kælderen, og jeg tænker, at et par år vil gøre den godt. Hvis det boozy tones ned, bliver det en flot øl.
Måske endda næsten lige så god som udgangspunktet.
tirsdag den 10. december 2024
Thisted Bryghus - Limfjords Juleporter
"Den er for sød, for kunstig, for vaniljet eller slet og ret bare for meget," er de gængse argumenter fra nej-siden.
På ja-siden, hvor jeg holder til, er den en fin bastardudgave af en af de mest ikoniske danske øl.
Væk er lakridsen, alkoholen er pumpet op, og så er der tilsat vanilje og portvin. Det er sådan i grove træk forskellen.
Portvinen gør ikke det store væsen af sig; den er en stram note i baggrunden. Vaniljen kan lugtes, men efterlader et ristet bidrag, der får øllen til at smage lidt mere eksotisk end, hvordan man ellers forestiller sig ting fra Thisted og omegn smager.
Hvis du kender den, smager den meget, som den har gjort de foregående to år.
Det er godt, hvis du er på ja-siden.
Er du på nej-siden, så fisk noget andet ud fra køleskabet.
tirsdag den 19. november 2024
Poesibogen: Kristina Laursen, Øl Biksen
tirsdag den 12. november 2024
Vintage: Amager Bryghus - The Boobrie (2019)
tirsdag den 5. november 2024
Poesibogen: Heinrich Loff, Smagen af øl
- Stout: Griffin Claw - Flying Buffalo BA Double Barrel Reserve 2022
- Vildgæret: Observatoriet - Oberon
- IPA: Stepping Stone - Condence
tirsdag den 8. oktober 2024
Klummen 71: Sponsoreret øl
- Hvorfor bliver den lavet?
- Hvad retfærdiggør prisen?
- Hvem er den lavet til?
torsdag den 26. september 2024
Klummen 70: Den uddøende ølkælder
tirsdag den 17. september 2024
Bryggeriloggen 35: Kerteminde Bryggeri
tirsdag den 3. september 2024
Klummen 69: Hvedeøl
tirsdag den 27. august 2024
Lakridsøl
tirsdag den 30. juli 2024
På besøg i Erlings Flaskebutik
onsdag den 10. juli 2024
Bryggeriet på Restaurant Aroma
tirsdag den 9. juli 2024
Et smut forbi Ølshoppen hos Esbjerg Bryghus
tirsdag den 23. april 2024
Nyt bryggeri på vej - Keldling Brew
torsdag den 4. april 2024
Bryggeriloggen 34: Müßiggang
lørdag den 30. marts 2024
Half 'n' half
fredag den 22. marts 2024
Bag om Frigast-rapporten
Ordningen har til hensigt at styrke små ølproducenters konkurrenceevne. Den lavere afgift på øl fra små producenter er derfor vurderet efter kriterie A1. Bedre samfundsøkonomi.
Der vurderes således ikke at være et samfundsøkonomisk grundlag for en særlig skattebegunstigelse til producenter af øl, og herunder er der ikke samfundsøkonomisk grundlag for at opretholde en særlig skattebegunstigelse, der alene gælder for små bryggerier. Der er risiko for, at støtten binder produktionsressourcer i små bryggerier frem for at de bevæger sig derhen, hvor de er mest produktive.
Anbefaling
Ekspertgruppen anbefaler, at ordningen saneres.
onsdag den 20. marts 2024
En kniv i hjertet på den danske ølkultur
mandag den 11. marts 2024
Kommentar til Danske Ølentusiasters årsregnskab
- Interessante ølarrangementer i hele landet.
- Personligt digitalt medlemskort, du kan anvende til diverse rabatordninger m.m.
- Medlemsbladet ØlentusiasteN sendt hjem til dig.
- Vælg selv dine nyhedsbreve fra 49 forskellige lokalafdelinger.
- 75 kr. i billet til Danske Ølentusiasters årlige Ølfestival i Lokomotivværkstedet, KBH.