
Det er lige på den anden side fem år siden, at denne øl kom på flaske.
Når en øl har ligget fem år i kælderen, så har den nået til et punkt, hvor den mere er en lotteriseddel end en garanti for en god smagsoplevelse. Heldigvis var indholdet af flasken stadig drikkeligt. Det var endda en fornøjelse at dykke ned i flasken.
Amager Bryghus har gennem årene brugt cedertræ i flere af deres øl. Første gang var (vist) Xiquic and the Hero Twins, der blev brygget sammen med Cigar City tilbage i 2013. Det var også dobbelmæsket Imperial Stout og havde i tilgift også fået tilsat peber.
Siden er cedertræ dukket op i bryggeriets øl med ujævne mellemrum.
Dengang var det en art træspiral, der blev tilsat i tanken. Formet så den havde mest mulig overflade. Jeg havde dengang fornøjelsen af, at se den og ikke mindst dufte den efter brug. Det var en oplevelse af de helt store, der virkelig gav tæv til lugtesansen.
Cedertræ afgiver en krydret smag, der lægger en del til fylden. Det er da også sådan, at Double Black Mash Cedar bedst kan beskrives: Fyldig og krydret.
Den er stort set umulig, at tage store slurke af.
Til at starte med, føles den som en let og rolig øl. Den lave serveringstemperatur gør den omgængelig og behagelig.
I takt med at temperaturen stiger - og her taler vi hverken til kogepunktet eller stuetemperatur - der træder det krydrede mere og mere frem – kombineret med en minimal karbonering, der bliver øllen så småt uigennemtrængelig. Smagen bliver virkelig massiv og alt, alt for overvældende.
Jeg stopper halvvejs i flasken, der går det sjove af oplevelsen.
Øl der på ene eller anden måde er lavet med cedertræ, vil jeg afholde mig fra at lagre i kælderen. Jeg har stadig til gode, at have en virkelig positiv oplevelse med sådan én.
Så hellere bare en Double Black Mash med et par år på bagen.