torsdag den 9. januar 2025

Interview om Baltic Porter Day

I år træder vi ind til en 10-års fødselsdag, når en hel del danske bryggerier og barer for første gang tager aktivt del i Baltic Porter Day (BPD).

Allerede her har jeg løjet, for Dry & Bitter Brewing har, anført af deres polske brygger, Patrycja Dobrzańska, haft en Baltic Porter klar til dagen de senere år.

Det polske er ikke uvæsentligt, for det var i Polen, at ølbloggeren, bryggeren, barmanageren m.m., Marcin Chmielarz, gjorde den tredje lørdag i januar til BPD for 10 år siden.

Men i år bliver BPD officielt dansk. Forklaringen hedder Anita og Anders.

Forleden havde jeg Anita Kurowska Larsen i telefonen til en snak om, hvorfor BPD nu også bliver dansk. Som det mellemste af hendes navne antyder, har Anita polske aner. Hun er, indskudt bemærket, gift med Anders.

Ægteparret har været aktive i den danske ølverden i mange år. Det har betydet deltagelse i mange arrangementer og, med årene, et stort netværk af andre folk, der også har deres gang i miljøet – bryggere, barejere og så videre.

Måske husker du The Red Hetman? En Baltic Porter med bisongræs, der blev til som et samarbejdsbryg mellem Amager Bryghus og det polske bryggeri Pracownia Piwa i 2017. Den blev, efter opfordring fra den polske ambassade, brygget igen i slutningen af 2023, hvor det var 365 år siden, at polakkerne kom danske og norske styrker til undsætning på Als.

Og her begynder enderne i historien at mødes.

For da BPD sidste år fandt sted, tog Anita og Anders til Polen for at fejre den – et årelangt ønske for begge, der blev indfriet. De to har siden 2011, hvor ølrevolutionen greb fat i Polen, besøgt polske bryggerier med jævne mellemrum og har også været medvirkende til, at der har været en polsk stand på Ølfestivalen.

De har også før repræsenteret Amager Bryghus ved ølfestivaler i Polen. Nu skulle de så repræsentere Amager Bryghus igen. Ikke ved en ølfestival, men med sig havde de The Red Hetman, som skulle bruges til BPD.

Øllet nåede med møje og besvær frem, trods tyske bønder, der i utilfredshed havde spærret vejene. Og parret fik oplevet BPD.

De var blandt andet forbi Craft Beer Muranów – Piwny Świat, hvor bagmanden for det hele, Marcin Chmielarz, til dagligt arbejder som barmanager. Efter en snak med Marcin og hans kone, der også er en stor del af BPD, stod det klart, at Anita og Anders skulle være de danske ambassadører for BPD.

I min samtale med Anita talte hun meget om at brygge kulturelle broer og udvide horisonter. Både med The Red Hetman som eksempel, hvor et dansk og et polsk bryggeri gik sammen, men også med tanke på, at de danske forbrugere skal lære Baltic Porter bedre at kende.

Det får de rig mulighed for. Da hun i løbet af vores samtale tæller sammen, har 21 danske bryggerier budt ind med at brygge en Baltic Porter til dagen – og 20 barer har sagt, at de kommer til at have en Baltic Porter på hanerne.

En fantastisk opbakning, der ifølge Anita på den ene side fylder hende med glæde. Omvendt er det med bævende knæ, at hun imødeser dagen.

Der er dog ikke meget, der kan gå galt. For deltagelsen kræver ikke meget af deltagerne.

Er man et bryggeri, så kræver det, at man frigiver en Baltic Porter på dagen. Er man en bar, så kræver det, at man har en Baltic Porter på hanerne den dag. Ingen deltagergebyrer, bare ølglæde rettet mod Baltic Porter.

Det hele sker den 18. januar 2025, den tredje lørdag i årets første måned.

Baltic Porter Day Denmark kan du se, hvor og hvem der er med til at fejre dagen.