torsdag den 12. december 2024

Herslev Bryghus - Stjernebryg (20 års jubilæumsudgave)

Det er ikke alt nyt, der er godt nyt, men det kan dælme være spændende, hvilken slags nyt det er!

Sådan har jeg det i hvert fald med jubilæumsudgaven af Stjernebryg, der i anledning af bryggeriets 20-års fødselsdag er blevet brygget i en mere potent udgave. 

Den udgave er blevet lagt på fade og senere blandet med noget af den nye Højoktansstjernebryg, som ikke har været på fade.

Sådan hænger det i hvert fald sammen, hvis jeg husker historien ret.

Etiketten på jubilæumsudgaven er mangelfuld, når det gælder oplysninger. Ingen steder kan det f.eks. læses, hvilke fade der er blevet brugt.

Hvis du er ny hos Stovt, kan jeg fortælle, at Stjernebryg er min foretrukne juleøl. Jeg køber tre hvert år, sætter to i kælderen og henter to op fra tidligere årgange.

Det er en forrygende gemmeøl. 

Ganske enkelt.

Og en forrygende øl. 

Ganske enkelt.

Jubilæumsudgaven af Stjernebryg er på 10,8 %, hvor den normale udgave er på 9 %. 

Hvis du er gammel nok, kan du måske huske, at den var på 8 % indtil for 7-8 år siden.

Jubilæumsudgaven er helt sikkert en øl, der lige skal stå et kvarter, hvis den bliver hentet direkte fra køleskabet. Serveret køleskabskold er den meget stram og boozy. Oplevelsen bliver mere elegant i takt med, at temperaturen stiger - altså, indtil den bliver for varm.

Det er en potent og meget fyldig øl, der smager brændt og karamelliseret.

Jeg kan ikke fange fadene. Det har jeg set, at andre har. Ud fra deres beskrivelser lyder det, som om der er brugt rødvinsfade. Det er der også tidligere blevet brugt til at fadlagre Stjernebryg på, så det ville give mening.

Normalt vil fadpræg give en rundere øl. Det er der ikke tale om her. Jubilæumsudgaven af Stjernebryg er et kraftværk. Den er ikke brutal, men den er massiv. Den er et egetræ blandt de spånplader, der udgør hovedparten af juleølsudvalget.

Kan du lide Stjernebryg, vil du nok også kunne lide denne udgave.

Hvis ikke, så nevermind.

Jubilæumsudgaven er også købt til kælderen, og jeg tænker, at et par år vil gøre den godt. Hvis det boozy tones ned, bliver det en flot øl.

Måske endda næsten lige så god som udgangspunktet.