For et par uger siden tikkede der en mail ind fra Keld Ølykke, der spurgte om jeg kunne have lyst til at give feedback til et par øl.
Det kunne jeg godt.
De tre øl jeg fik tilsendt, var testbryg til hans kommende bryggeri Keldling Brew, som jeg i løbet af vores mailkorrespondance fik spurgt ind til.
Egentlig er Keld civilingenør og arbejder som softwareudvikler, men efter i en periode at have arbejdet som konsulent med eget firma, hvor han fik oparbejdet både den fornødne kapital og erfaring med virksomhedsdrift, giver han nu opstarten af eget bryggeri et skud.
Bryggeriet bliver ikke større end at det kan placeres i en kælder på hjemmeadressen. Her tages der tre rum i brug, så der i alt er 36 kvadratmeter at gøre godt med.
Bryganlægget er et elektrisk pilotsystem på 180 liter (1 barrel), den samme størrelse som de to tanke. Både bryganlæg og tanke er fra Blichmann. Dertil kommer et par tønder Keld har overtaget fra Brygbrygbryg og et par vinballoner til funky eksperimenter.
I første omgang kommer øllet kun som fadøl, for ikke at skulle bruge tid på processen med at smide det på dåser.
Hele projektet skal ses som et proof of concept, der viser, at det er muligt at drive et moderne og meget lille bryggeri med afsæt i alternative bryggeprocesser, hvor øllene for eksempel brygges uden kogning.
Keld forklarer. ” Temperaturen skal højt nok op til at få bitterheden ud af humlen og for at tilberede urten. De sidste ca. 20 grader op til kogning undlades dog, så urten bliver mere blidt tilberedt. Det sparer både tid og energi, desuden bilder jeg mig ind, at urten beholder flere detaljer, mens man omvendt kan skabe nye detaljer ved kogning.”
Alligevel er det målet, at der skal holdes fokus på drinkability. Det endda til trods for at Keld lige nu arbejder med et dogme, der hedder, at der ikke må bruges Citra og Mosaic i øllet fra Keldling Brew, for at undgå de mest gængse humlesorter.
Når bryggeriet starter op, så handler det i første omgang mere om formål end forretningsplan. Det handler om uddannelse, det handler om at have det sjovt imens og det handler om at få lavet nogle smalle øl, som folk har lyst til at drikke.
”Det er lidt svært at vide, om jeg kan lide at drive et bryggeri uden at have gjort det. Viser det sig at være fedt, så kunne dette projekt måske lede til at bygge et større bryggeri.”
Det forventes at Keldling Brew starter op i løbet af året. Du kan følge bryggeriet her.