Når der kommer en øl på markedet, hvis navn nærmest kliner sig op ad denne blogs navn – så virker det oplagt at tage en flaske med hjem fra supermarkedet. Og som skrevet, så gjort.
Stowt er en del af de efter hånden mange øl, som Royal Unibrew har sendt på markedet i deres Godt Bryg-serie, der ”… hylder den stolte danske ølbrygningstradition fra 34 lokale bryggerier.”
Det er ikke fordi, der er meget at sige om Stowt. Du får, hvad du betaler for. Til en pris omkring de 15 kr. får du en porter på 7 %, der har en afdæmpet sødme og en kunstigt brændt eftersmag. Det er ingen stor øl, men der blev drukket ud.
Jeg synes Godt Bryg-serien er vanvittigt godt fundet på, også selvom serien lugter lidt af voodoo. For hvis jeg ikke tager meget fejl, så er øllene fra serien primært genoplivede opskrifter fra bryggerier som Royal Unibrew selv har opkøbt og lagt i graven.
Det ændrer dog ikke på, at etiketterne, der spiller på de gamle etiketdesign fremstår både rustikke og unikke, og alligevel er du ikke i tvivl om, at øllene tilhører den samme serie. Samtidigt ser etiketterne utvivlsomt godt ud på frokostbordet, hvilket jeg sagtens kan se som en deal breaker for en hel del forbrugere. De mange lokale islæt vil helt sikkert ramme ind i lokale nerver rundt omkring, hvor forbrugerne vil mindes de øl og de bryggerier, der engang hørte til på egnen.
Stilarterne er de klassiske, og også sæsonøl optræder i serien. Således kan man finde en fortolkning af Albanis Påskebryg, der ellers stadig er i gængs produktion. Ligesom også Albanis 1859 også optræder i Godt Bryg-serien. De glider ganske naturligt ind, og passer fint til det univers og stemning Royal Unibrew har skabt i og omkring serien.
For nogle år siden, der blev der talt meget om øllets plads på spisebordet. Kunne bryggerierne vælte vinen bare lidt af pinden? Men den snak døde hen, eller også foregår den i dag et sted, hvor jeg ikke har min gang. Missionen virker dog ikke til at være lykkedes.
Når jeg skuer ud over det danske øllandskab, så synes jeg Jacobsen er der, hvor det er lykkedes bedst at skabe en serie øl, der egner sig til spisebordet. Både, hvad gælder design og varianter.
Med Godt Bryg-serien kommer Royal Unibrew nu halsende efter. Serien rummer ikke på samme måde varianter af de stilarter, der er dukket op på det danske marked i nyere tid – eksempelvis hvedeøl og IPA – men det er præsentabelt øl, der ikke skræmmer nogen væk.
Det er supergodt tænkt, for mere tror jeg faktisk ikke, at der skal til.