Nyt bryggeri i Voerladegård
Navnet Simon Toft vil nok klinge bekendt for nogle, men skal du have en reminder, så var det Simon, der startede Ølsnedkeren tilbage i 2012. Nu starter Simon så et nyt bryggeri op. Navnet bliver Observatoriet og fokus bliver sure øl.
Følg Observatoriet på Facebook her.
Observatoriet er Simons eget projekt, og der er ingen ansatte ud over ham selv. Planen er foreløbig, at få 3-5 øl i fast sortiment, plus et varierende antal sæsonøl.
Første øl fra Observatoriet er klar. Meget passende er navnet blevet ”Prolog” og den holder 5,5 % og en IBU på 20. Den har først gæret med en Kölsch-gær på ståltanke, for derefter at ligge på træfad med Brettanomyces og Lactobacilus. Afslutningsvis er den blevet tørhumlet med Cascade og har fået tilsat paradisfrø.
Simon har eksperimenteret med surt øl siden Ølsnedkeren blev grundlagt, men grundet frygten for krydskontaminering blev disse øl valgt fra, da Ølsnedkeren åbnede i nye lokaler i Broup. I forlængelse af det opstod drømmen om, at kunne åbne et bryggeri med fokus på hver sin øltype.
Ølsnedkeren åbnede i 2018 deres lokaler i Borup, meget af 2019 gik med at klargøre Observatoriet i et gammelt slagteri i Voerladegård, der ligger mellem Skanderborg og Silkeborg. Og nu er den første øl fra Observatoriet så klar.
Siden åbningen af Ølsnedkeren tilbage i 2012 har Simon vidst, at han ville væk fra København igen en dag. Han bor nu i Gl. Rye, der ligger mindre end 10 kilometer fra Voerladegård, og da der allerede var klinker på væggene i det gamle slagteri, lå det lige for, at starte bryggeriet dér.
Simon forklarer ”som brygger er det for mig forbundet med stor fascination, at disse vilde gærtyper ikke opfører sig som almindeligt domesticeret ølgær gør. Og det, der gør arbejdet med de vilde gærtyper ekstra spændende er, at observere, hvordan øllet opfører sig, mens det ligger på fade og i foudres. For til sidst, at skulle sig frem til et unikt og velsmagende produkt”. Planen er, at der ved nogle af øllene efter gæringen skal tilføjes et ekstra touch i form af tørhumling eller en tertiær gæring med årstidens frugter.
Der vil blive brygget mellem 900-1400 liter pr. batch. Foreløbigt er 30 træfade i størrelsen 200-400 liter kørt i stilling til opstarten af bryggeriet, til marts er det planen, at der bliver leveret to foudres fra en bødker, én i egetræ og én i akacietræ. Primærgæringen kommer dog både til at foregå på ståltanke og træfade med en en udomesticeret kultur af saccharomyces og Brettanomyces som primær gærtype.
Simon går efter at have selvopretholdende gær og bakteriekulturer i bryghuset, der skal sætte sit præg på øllet og give det en selvstændig identitet. Den sekundære fermentering bliver med Brettanomyces på fadene. Dertil kommer en proces, hvor der indgår mælkesyrebakterier. Der koges ikke på produktet efterfølgende, så bakterierne kan leve videre.
Øllet tappes foreløbigt kun på 30 liters kegs, men Simon udelukker ikke, at der støder dåser til på et senere tidspunkt. Øllet distribueres over hele landet, men indenfor en radius af 50 kilometer (Bl.a. Aarhus, Horsens, Silkeborg, Skanderborg) kan øllet leveres CO2-frit på Cargocykel ved ordrer på 2-4 kegs.
Bryggeriet distribuerer indledningsvis selv, da Simon gerne vil ud og se kunderne i øjnene. På sigt kan det dog godt tænkes, at øllet på Sjælland skal leveres sammen med Ølsnedkerens øl.
Er du nysgerrig på, at smage øl fra Observatoriet, så kig forbi Mig & Ølsnedkerens fødseldag i den kommende weekend, hvor Prolog burde dukke op på en af hanerne.