I sidste svarede Christian Andersen på spørgsmål om bogen Den Nøgne Øl, i denne uge udfylder den anden forfatter af bogen, Jens Eiken, Poesibogen på Stovt. Det er Jens med næsen i glasset på det ovenstående billede.
Hvad er din yndlingsøl?
Jeg har ikke én ynglingsøl men mange og afhænger lidt af anledningen (med venner, hjemme, ude eller til måltidet), sæsonen og tidspunktet. En af mine favoritter som en perlende start kunne være ’Trumer Pils’ – frisk, let frugtig, slank, tilpas bitter med et cremet skum og den stærkere ’Hancock Beer’ til slut. Jeg har altid været en fan af den traditionelle tjekkiske Saaz-humle og de tyske landrace-humler...så er det sagt.
For at give et eksempel på ynglingsøl til måltidet - her kan jeg vælge salaten med fx pinjekerner, granatæble, blåbær og et sjat øl-eddike; det kræver en hvedeøl eller en Wit; her er jeg nok lidt for farvet og vælger mange gange den originale Schneider Weisse - TAP 7. Jeg har smagt mange Belgisk inspirerede Wit-øl – Witte fra Ommegang i USA er ret god...
Hvad er din yndlingsøltype?
Pilsneren – grundøllen hvor alt er afklædt og kvaliteten fremstår i al sin strålende glans. Her kræver det sin brygmester, at skære ind til benet og forstå, hvad råvarerne og processen betyder for den færdige smag, mundfylde og duft og vælge med omhu.
Pilsneren serveret i et rent, højt, koldt glas er ikke til at modstå.
Hvis jeg skulle vælge en anden undergæret øltype, som bare træder i karakter så er det fx den karameliserede Doppelbock (’Celebrator’ fra det tyske Ayinger Privatbrauerie; en dejlig maltet Dobbelbock til desserten).
Hvor køber du dine øl?
Jeg må heller tilstå, at det bliver lokalt – SuperBrugsen i Fredensborg, Kvickly i Allerød eller Meny i Hørsholm. Sortimentet skifter og jeg finder normalt en god øltype. Ellers køber jeg på nettet eller kører direkte til bryggeriet.
Hvad er din største øloplevelse?
Jeg forstår spørgsmålet men vil svare på en en lidt anden måde;
- Oktoberfest i München - for den utraditionelle familiefest. Lære tysk ølskænkning og ølnydelse med manér, da jeg boede 3½ måned på en pub ved Hannen Brauerei i Mönchengladbach, Tyskland.
Da jeg smagte min egen Barley Wine i form af ’Jacobsen Vintage nr 1’ lagret på nye egetræsfade i J.C. Jacobsens gamle underjordiske kælder, udstyret til formålet. Flaskerne blev tappet på små champagneflasker påsat en etiket, tegnet af Frans Kannik og senere drukket på CBS News, som verdens, dengang dyreste øl: - det var stort.
Da jeg efter lidt tilvænning, lærte at kvalitetsvurdere og til sidst nyde den alkoholfrie maltdrik Vitamalt eller Supermalt fra Ceres og Faxe – nu Royal Unibrew.
Hvad er det øl kan siden det er så godt?
Der er så mange øltyper, at vælge imellem og som kan klare enhver anledning. De karameliserede øltper til det stegte kød, de syrlige til salaten, gedeosten og fisken. Bock til den hårde gule ost og Barley Wine til blåskimmelen, der er bare så mage muligheder for at blive rigtig overrasket - på den gode måde.