Det er åbenbart forbrugerne, der skal bestemme, hvilke øl supermarkederne har på hylderne. Ballet blev åbnet, da Kvickly for en lille håndfuld år siden lancerede deres Ølfestivalg. Konceptet er simpelt. Kunderne vælger deres favorit blandt syv-otte øl brygget til lejligheden, og vinderen bliver en del af Kvicklys faste sortiment.
Coop sendte idéen videre til Fakta, der siden efteråret 2015 har afholdt flere mindre ølvalg med kun tre kombattanter. Den første af disse blev vundet af Grunge IPA fra Svaneke Bryghus, der vandt retten til at blive et tilbagevendende efterårsbryg.
Nu er det så Meny, der springer på vognen i forbindelse med deres madfestival-kampagne og lader deres kunder vælge mellem fire øl, hvor vinderen får fast plads i Menus sortiment.
Man forstår også godt, hvorfor idéen er fænget an. Lad mig tage udgangspunkt i Kvicklys Ølfestivalg, der er den største og mest gennemførte af de tre.
Dryssede man de syv øl, der i Kvicklys tilfælde deltager i årets udgave, ud over året, så kunne man slet ikke skabe samme interesse for dem. Men som samlet pakke taler de stærkt til et bestemt kundesegment. Det pirrer folks nysgerrighed at ville prøve det nye af, og vil man deltage i demokratiet, er der ingen vej udenom at teste alle syv deltagere af. Det kan man også sagtens, for køber man dem alle, er prisen ikke meget over en hundredekrone.
For Kvickly er det først og fremmest en stærk kampagne til ølpublikummet, der både involverer kunderne og understreger, at Kvickly tager øllet seriøst. Samtidigt får man en indikation om, hvilken af øllene, der tiltaler kunderne mest. Den vindende øl kan sælges som ølfestivalgsvinder, hvilket for kommende kunder antyder, at der er tale om et sikkert køb, for andre har allerede sagt god for den.
Samtidigt er konkurrencen også en gevinst for bryggerierne. Man kan få mulighed for at teste nye varianter af, eller for de mindre udviklingsorienterede bryggerier, give en sine eksisterende, mindre profilerede øl en chance for at finde et publikum. Grundet konkurrencens omfang, er man på forhånd sikret et pænt salg af den medvirkende øl, og vinder man, har man fået et ny produkt, der i en tid frem er sikret afsætning. Læg dertil den profilering det giver, at optræde synligt i samtlige Kvicklybutikker, deres kataloger og den omtale konkurrencen afføder.
Interessen for Kvicklys Ølfestivalg er selvfølgelig afhængig af hvor mange lignende konkurrencer man ser. COOP har selv valgt, at lade et lignende koncept gå videre til Fakta, og umiddelbart ligner Menys ølvalg en engangshædelse. Tog alle supermarkeder idéen op, ville den drukne når interessen skulle fordeles.
Man kan så diskutere om en sådan konkurrence gør noget godt for øllet. De evige argumenter fra debatten om det er bedre, at folk drikker supermarkedsspecialøl kontra konsumøl, eller om det er en bjørnetjeneste i forhold til at lære folk, at drikke godt øl, vil helt sikkert dukke op. Og med undtagelse af Grunge IPA fra Svaneke Bryghus, der vandt den første af Faktas konkurrencer, så kan jeg da heller ikke mindes, at have smagt en konkurrenceøl, der gjorde det store indtryk.
Der, hvor jeg synes, at konkurrencen trods alt har sin ølpromoverende styrke er, at der før konkurrencen helt sikkert har foregået en form for koordinering, der sikrer at konkurrencen ikke kommer til at bestå af eksempelvis syv hvedeøl. Det sikrer også en smule variation i de udbudte øl, hvor folk måske vil komme til at støde på øltyper, de ikke har smagt før. Således er man om ikke andet sikret et lille bump opad på læringskurven.