torsdag den 8. august 2013

Portræt: Kongebryg

 
Lad mig bare indrømme det med det samme, jeg har aldrig smagt øl fra Kongebryg. Jeg har til gengæld fulgt bryggeriet på sidelinjen i et halvt års tid. I en periode, hvor det blandt andet er lykkedes dem at vinde bryggekonkurrencen Skovlyst Open 2013 og hvor de har indkøbt et 800 liters bryganlæg. Kort tid efter billedet af det nyindkøbte bryganlæg blev bragt på Facebook, efterlyste Kongebryg et lokale med klinker og her blev min nysgerrighed vekslet til en fornemmelse af, at der var noget i gære. Jeg spurgte derfor Kongebryg om de kunne lokkes til at tage en lille snak med Stovt. Det kunne De. 

Niels Kiens fra Kongebryg er en træt mand, da han tager telefonen. Niels er undskyldt, for han arbejder som lydmand. Et job der ikke som de vanlige lønslavetider strækker sig fra 8-16, men også tager natten i brug. Mens Niels gaber i sin ende af røret, nipper jeg til min kaffekop i min ende af røret, før jeg stiller det simple indgangsspørgsmål: jeg ved ingenting, fortæl! 

Niels fortæller at lokalerne er kommet på plads. Kongebryg rykker ind i Næstveds gamle garderhusarkaserne, i et noget nær perfekt lokale, udstyret med både klinker og udsugning. I skrivende stund, er de sidste detaljer ved at blive forhandlet på plads og falder de i hak, så starter Kongebryg op pr. 1. september 2013. Datoen er ikke taget ud af det blå. Skal Kongebryg have en juleøl klar til højtiden, så er det senest der, der skal startes op for at det kan nås. 
 
Udover Niels, ejes Kongebryg i dag af Martin Lynge, der til hverdag arbejder som pædagog, og Steffen Søgaard Mortensen, der læser til landskabsarkitekt. Steffen havde ellers af flere omgange afvist, at træde ind i bryggeriet, men kom ind som pengemand efter at have smagt øllet. Niels og Martin har kendt hinanden siden 1990, hvor de begge var en del af Næstveds tungt rockende musikmiljø. Steffen gik i parallelklasse med Niels i folkeskolen, og var også en del af samme musikmiljø. Siden har de blandt andet mødtes i en chiligruppe, hvor de skiftedes til at lave mad. 

Idéen til Kongebryg strækker sig knap så langt tilbage, men udspringer også fra den fælles interesse for mad. Niels og Martin lavede i fællesskab brød, postejer og spegepølser, og røg laks, pølser og meget andet. De blev grebet af tanken om, at lave et julebord, hvor alt var hjemmelavet. Der var styr på det meste, men øllet manglede. Der behøver heldigvis ikke være så langt fra tanke til handling, så bogen ”Godt Øl – Bryg Det Selv” blev erhvervet og et bryggesæt indkøbt i Maltbazaren. Resultaterne blev hæderlige, men der manglede noget, så Niels og Martin tog til bryggekursus hos amerikaneren Bill på andelsgården Brinkholm. Her bryggede de en af opskrifterne fra bogen, som Niels når at lovprise flere gange i løbet af vores samtale, og tog så deres nyvundne erfaringer med tilbage til Næstved, hvor de selv bryggede videre og fik mere og mere styr på processen. 

Tilfældet ville, at de en dag havde glemt at få kværnet deres malt. Niels tog derfor malten under armen og kørte forbi det nærliggende Føniks Bryggeri, der på det tidspunkt havde til huse på Gavnø Slot. Her faldt han i snak med brygger Alexander Fritz, der inviterede Niels med til at brygge hvidtøl. Da Niels gæstede bryggeriet næste gang blev han af Alexander præsenteret for et dilemma. ”Jeg er lidt på den, jeg ved ikke hvilket af selskaberne jeg skal ansætte dig i”. Det blev Føniks og Niels flyttede med, da Fønix og Gavnø en måned senere brød med hinanden og Fønix rykkede produktionen ind til Næstved. 

I den periode bryggede Fønix Pladderballeøl til COOP. Alexander havde det overordnede ansvar, men efter et par måneder var det Niels, der tog sig af bryggedelen. Fønix anlæg skulle dog vise sig for lille. Og da både et forsøg på at leje et større anlæg, samt forsøg på at få Pladderballeøllene kontraktbrygget slog fejl, samtidigt med at man i forsommeren 2012 måtte tilbagekalde et parti øl på flere tusinde flasker, der gærede så voldsomt at flaskerne risikerede at sprænge. Ja, så løb man til sidst tør for økonomiske midler. 

Efter i en længere periode, at have brygget hver dag, sagde Niels til sig selv, at ølbrygning ikke var noget han nogensinde ville røre igen. Martin pressede dog på for, at de to skulle genoptage deres bryggerier. Niels afviste blankt, Martin pressede mere på og Niels gav i sidste ende efter og de to venners bryggeri blev genoptaget. 
 
Niels bor i skoven, og som alle raske drenge har han naturligvis en 40 fods container til at stå på sin grund. Den har fået indlagt vand og el, så den kunne fungere som base for Kongebryg. Her har Martin og Niels det sidste års tid, eksperimenteret med de opskrifter, der kommer til at danne base for de øl, som skal produceres på bryggeriet. 

Det var med en variant af en af de øl, at de tilbage i marts vandt bryggerikonkurrencen Skovlyst Open 2013. Af de 16 deltagende øl, blev Kongebrygs Hasselnødde Brown Ale kåret som den bedste og efterfølgende brygget på Skovlyst Bryghus 1.000 liters anlæg. Jeg spørger Niels, hvad det betød for Kongebryg at vinde sådan en konkurrence og han fortæller, at det gav en masse bevågenhed i forhold til pressen og at en masse mennesker lige pludselig var opmærksomme på, at der var noget på vej. Lokalavisen Sjællandske bragte en dobbeltside om Kongebryg og tog sig også tid til at producere et tv-indslag om bryggeriet, for nylig var P4 forbi og det er så den vogn Stovt også er hoppet på. 

Føniks gamle bryganlæg var egentlig blevet opkøbt af Næstved Bryghus Gruppen, men de kunne ikke få det passet ind i deres produktion. Det blev Kongebrygs held, for det betød, at de kunne erhverve sig anlægget for en slik. Med det indkøb var de med Niels ord, i gang. Udover at få styr på lokaler til bryggeriet, er der det sidste stykke tid blevet lagt mange kræfter i, at lægge budgetter, tale med potentielle kunder og distributører, og snakke med mulige gæstebryggere, der kan udfylde den del af bryggeriets kapacitet, som de i første omgang ikke selv skal bruge. Alexander Fritz er blevet ansat som brygmester og vil i første omgang være eneste ansatte på bryggeriet. Ifølge Niels, var han det oplagte valg. Både på grund af hans evner som brygger, men også fordi han har et indgående kendskab til anlægget. På sigt er det naturligvis håbet, at det bliver nødvendigt at ansætte yderligere arbejdskraft. 

Kongebryg har som et særkende ikke haft etiketter på deres øl, men benyttet sig af manillamærker, der har været hængt om flaskehalsen. Dem holder De fast i. Flaskerne vil dog blive forsynet med en simpel logoetiket, der endnu ikke er helt færdigudviklet, men det går i retning af en sort etiket med Kongebrygs logo på. Det er planen, at lade manillamærkerne trykke og påsætte af et jobtilbud for socialt udsatte. Med et glimt i øjet bemærker Niels, at han ikke helt er sikker på, at der er udviklet en manillamærkepåsætningsmaskine. Samtidig står det klart, at han er bevidst om at der mangler opgaver til netop denne gruppe mennesker. 

Udover vinder-øllen Hasselnødde Brown Ale, kommer Kongebryg til at have Slaget På Reden (Stout) og Kejserinde Dagmar (Imperial Stout) på programmet, sammen med en Pale Ale, en Engelsk IPA, en Trippel og en Dubbel. Som en afsluttende bemærkning fortæller Niels, at Kongebryg egentlig kun har overgærede øl i sortimentet, som den eneste undergærede øl, vil de producere en Kellerbier, der skal lagres i kasernens gamle ammounitionsbunker. 

Stovt kan naturligvis kun bifalde et bryggeri med flere sorte øl på programmet, og jeg ser frem til at få smagt øl fra Kongebryg når det en dag bliver muligt. Indtil det sker, må Kongebrygs tre indehavere få et lykke til, et gods’s speed og et wir drücken euch die daumen med på rejsen, så skulle de også gerne være dækket ind, hvis Kongebryg skulle blive en eksportsucces.

Følg Kongebryg på Facebook.