Specialøl, det der flade udtryk, der bruges til at beskrive alt det øl, der ikke lige er i familie med en 33cl Tuborg hentet på den anden side grænsen. Et grimt og udefineret ord, men sig det højt og de fleste vil vide, hvad du mener. Ale No1 tager skridtet videre, og er en special Brown Ale, hvad fanden det så end er. Double, Imperial, fadlagret med meget mere. Mange ord kan man smide ind foran Brown Ale, men special?? Nogen burde vist kræve de skolepenge retur, som de åbenbart har punget ud til et ubrugeligt kursus i ølmarkedsføring, taget som onlineundervisning på en ujævn forbindelse!
De Jyske Bryghuse, der står bag Ale No1, dækker over Randers og Vejle Bryghus, samt Bryggerigaarden. Sammen brygger de åbenbart bedre øl, hvis man skal tage deres slogan for troende. I hvert fald er de blandt de ni hold, der stiller op til årets Ølfestivalg i Kvickly, hvor en enkelt af de deltagende kan løbe afsted med retten til, at få deres Ølfestivalgøl fast på hylderne i Kvickly.
Brown Ale er i udgangspunktet ikke noget for mig. Det er en af de stilarter, jeg på et tidspunkt har afskrevet som værende uinteressant. "Det der sker, hvis man smider husholdningssirup i en sodastreammaskine” gik jeg vist så vidt som til at skrive for nylig. Det er sådan en udtalelse af den slags, der risikerer, at bide en i røven den dag med sidder med en god Brown Ale. Ale No1 giver måske ikke helt tandsætsmærker i mine baller, men jeg fornemmer, at noget eller nogen er lige i halen og hælene på mig.
Sødmen i Ale No1 bliver fremhævet i etikketteksten, men det er set langt værre andetsteds, det interessante er derimod den røgmalt, der er brugt. Der er brugt nok til, at sødmen er dæmmet forsvarligt ind, og til at øllet har fået både karakter, en fyldig smag og en råt røget eftersmag, der uden at være voldsomt voldsom hæver Ale No1 op over det middelmådige og ind i en virkelighed, hvor Ale No1 i min bog havde vundet Ølfestivalg 2012, hvis den havde været nomineret sidste år.
Ale No1 overraskede mig positivt, og gjorde et par af mine fordomme en smule til skamme. På 13-skalen var det nok blevet til et lille nital, hvis der skulle smides en karakter efter øllen.