Følgende opskrift på ølis er hentet fra denne norske blogger, der så åbenbart har fundet den i Claus Meyers Almanak. Der følger flere isopskrifter de kommende uger.
Ingredienser:
2½ dl fløde
2½ dl sødmælk
180 gram sukker
1,25 dl porter
½ vaniljestang
6 æggeblommer
Start med at skrabe vaniljestangen for korn, og smid korn plus vaniljestang i en gryde sammen med mælk, fløde, sukker og porter. Varm det forsigtigt op til sukkeret er opløst, og fjern gryden fra kogepladen.
Hæld æggeblommerne i en stor skål med plads til alle ingredienserne.
Hæld den varme blanding fra gryden forsigtigt over til æggeblommerne, mens der piskes intenst.
Blandingen hældes tilbage i gryden og koges op under omrøring.
Varm blandingen op til 80-84 grader, så blandingen er tyk nok til at hænge fast på røreskeen, men ikke så tyk, at den klumper.
Når blandingen har nået den rette temperatur hældes den igennem en si over i en beholder, hvor blandingen køles ned til køleskabstemperatur.
Når blandingen har nået denne hældes den over i en ismaskine indtil den når soft-ice konsistens
Server den med det samme, eller put den et par timer i fryseren for at få en hårdere konsistens.