Navn: Ørbæk Black
Type: Lakridsstout
Alkohol: 4,7%
Etikettekst: Ørbæk Lakridsstout er brygget som en stout, hvor vi udover mørke og fyldige maltsorter, tilsætter bla. økologisk lakrids. Bryggeriets brygmester har kreeret denne lækre lakridsstout som er brygget efter nye danske traditioner. Denne stout har et cremet og fyldigt skum med en udpræget smag af lakrids. Ørbæk Lakridsstout er velegnet til mange typer mad, eller blot som den er.
Etikettekst: Ørbæk Lakridsstout er brygget som en stout, hvor vi udover mørke og fyldige maltsorter, tilsætter bla. økologisk lakrids. Bryggeriets brygmester har kreeret denne lækre lakridsstout som er brygget efter nye danske traditioner. Denne stout har et cremet og fyldigt skum med en udpræget smag af lakrids. Ørbæk Lakridsstout er velegnet til mange typer mad, eller blot som den er.
Beskrivelse: Som tidligere omtalt har Ørbæk Bryggeri meldt sig i koret af bryggerier, der har valgt at have en lakridsstout i sortimentet. Jeg har hverken smagt Svaneke eller Midtfyns Bryghus bud på genren, så det er en genredebut det her. Mest af alt har jeg hæftet mig ved den lave alkoholprocent, der for en stout typisk indikerer en masse bitterhed i smagen. Det, og så den røgede duft gav et tidligt varsel om at Ørbæk Black kunne blive en ganske kras sag. Det er den ikke. Røgen i duften er sød og diskret som en blanding af min morfars pibetobak og hans menthollakridser i de små grønne æsker, der stadig kan duftes her tyve år senere når der bliver sparket til de rette steder i hukommelsen. Det er den samme menthollakrids jeg synes, at jeg kan smage i Ørbæk Black. En sød, men alligevel intens lakridssmag, der mere synes at fylde mundhulen end kunne smages bagerst på tungen, klæbe sig til ganen eller andre af de mere gængse steder, hvor smagen kan finde på at samle sig. Det kan sagtens smages, at der ikke er megen alkohol i Ørbæk Black, og der er også langt til en fyldig øloplevelse. Efter første tår tænkte jeg at lakridsjuice med kulsyre var en ganske passende beskrivelse, men det rammer bedre at sammenligne den med saftevand, der er blevet tyndet lidt for meget op og hvor smagen har lagt sig som en hinde på øllet. Ørbæk Black er for mig en mere speciel end god øloplevelse, jeg er ikke helt sikker på jeg forstår, hvad det er man har villet opnå med denne øl. Hvis det skal give mening at kaste lakrids i øllet, så skal der langt mere saft, kraft og fylde i sammen med lakridsen.
Indkøbt: Kvickly (50cl, 20,-)
Karakter: 6