Stovt bryder den vante gænge med mandagsanmeldelser, og kigger i denne uge nærmere på schwarzbier. Mine første erfaringer med schwarzbier var med Köstritzer, og af samme grund kom jeg i lange tider ikke længere med genren. Ølgaards sort pilsner, der er et bud på en schwarzbier, har dog åbnet op for nysgerrigheden i retning af denne type øl (men jeg har i processen så lært, at a: den nok er det man ville kalde en schwarzpils, og b: at man skal være opmærksom på, at de i Bayern kalder deres mørke lagerøl for schwarzbier). Omvendt faldt De Moelens bud på en schwarzbier ikke i min smag, så genren er åben for fortolkning. Derfor laver Stovt nu en schwarzbier-special, hvor bloggen de næste fire dage kigger nærmere på Schwarzbier fra Raasted Bryghus, Vadehavsbryggeriet, Ørbæk Bryggeri og en ægte, men atypisk tysker i form af Kyritzer Mord und Totschlag.
Schwarzbier stammer så meget andet godt øl fra Tyskland. Mere præcist stammer schwarzbier fra Thüringen, der er beliggende i det østlige Tyskland. Delstaten ophørte med at eksistere i den tid området hørte under DDR, men delstaten blev genoprettet efter murens fald. Geografien spiller en rolle, fordi placeringen bag jerntæppet gjorde, at schwarzbier som øltype var ved at forsvinde fra det vestlige marked under den kolde krig.
Som øltype kan schwarzbier dateres helt tilbage til 1390, mens den vel nok mest kendte schwarzbierproducent Köstritzer først kom til i 1543. Øllet får sin farve fra de mørke malte, der bruges under brygningen. Eller som Niels Ivar Larsen (Information) mere mundret fik det skrevet da han i sommers anmeldte schwarzbier ” Schwarzbier byder logisk nok på de samme smagselementer fra hårdt ristede malte, som vi kender fra porter og stout, nemlig bitter chokolade, kaffe, lakrids, røg, men da der også indgår pilsner- og/eller münchenermalt, og øllen brygges ved undergæring, er den mere i familie med pilsneren.” Selvom schwarzbier også kaldes schwarzpils, så er øllet langt mindre humlet end pilsnerøl, og hvor pilsneren er frisk og perlende, der er schwarzbier mere rundet, ofte tenderende til det søde.