Stovt bryder den vante gænge med mandagsanmeldelser, og kigger i denne uge nærmere på schwarzbier. Mine første erfaringer med schwarzbier var med Köstritzer, og af samme grund kom jeg i lange tider ikke længere med genren. Ølgaards sort pilsner, der er et bud på en schwarzbier, har dog åbnet op for nysgerrigheden i retning af denne type øl (men jeg har i processen så lært, at a: den nok er det man ville kalde en schwarzpils, og b: at man skal være opmærksom på, at de i Bayern kalder deres mørke lagerøl for schwarzbier). Omvendt faldt De Moelens bud på en schwarzbier ikke i min smag, så genren er åben for fortolkning. Derfor laver Stovt nu en schwarzbier-special, hvor bloggen de næste fire dage kigger nærmere på Schwarzbier fra Raasted Bryghus, Vadehavsbryggeriet, Ørbæk Bryggeri og en ægte, men atypisk tysker i form af Kyritzer Mord und Totschlag.
Schwarzbier stammer så meget andet godt øl fra Tyskland. Mere præcist stammer schwarzbier fra Thüringen, der er beliggende i det østlige Tyskland. Delstaten ophørte med at eksistere i den tid området hørte under DDR, men delstaten blev genoprettet efter murens fald. Geografien spiller en rolle, fordi placeringen bag jerntæppet gjorde, at schwarzbier som øltype var ved at forsvinde fra det vestlige marked under den kolde krig.
